Πως παράγεται μία ταινία κινουμένων σχεδίων στη Fixygon

Παρακάτω θα περιγράψω συνοπτικά τη διαδικασία παραγωγής κινουμένων σχεδίων στο studio της Fixygon.

Αρχικά οι σεναριογράφοι μας, γράφουν την ιστορία περιληπτικά. Στη συνέχεια, φτιάχνεται το πλήρες σχέδιο της ταινίας, με τον ήχο και την εικόνα που θα προβάλλεται σε κάθε σκηνή. Το σχέδιο αυτό ονομάζεται ντεκουπάζ.

Μετά το ντεκουπάζ ανοίγουμε ένα πρόγραμμα υπολογιστή που κάνει 3D animation και παίρνει σειρά ο μοντελισμός (modeling) ή πιο απλά “χτίσιμο” των  χαρακτήρων και των στοιχείων του περιβάλλοντος. Στο πρόγραμμα αυτό μπορεί να δημιουργεί κανείς οτιδήποτε βάζει η φαντασία του, να θέτει κάμερες, φώτα, ρούχα χαρακτήρων και γενικώς να στήνει σκηνή για κινηματογράφηση, χωρίς να χρειάζεται πραγματική σκηνή, ηθοποιός και φυσική κάμερα. Ηθοποιός είναι εκείνος που χειρίζεται αυτό το πρόγραμμα και το βάζει να κάνει κυριολεκτικά ότι εκείνος θέλει.

Αφού τελειώσει το modeling, οι χαρακτήρες και ότι άλλο πρέπει να κινηθεί στο περιβάλλον, μαζί και οι κάμερες, μπαίνουν σε κίνηση. Η φάση αυτή ονομάζεται animation.

Μετά το animation ακολουθεί το simulation που στα ελληνικά σημαίνει εξομοίωση. Για παράδειγμα τα ρούχα ενός χαρακτήρα κινούνται ανάλογα με τις κινήσεις του, χωρίς κάποια ρύθμιση από τον animator.  Άλλο ένα παράδειγμα είναι τα κύματα του νερού, όταν κάποιος ρίχνει μια πέτρα μέσα. Το πρόγραμμα δηλαδή υπολογίζει κατά προσέγγιση πως θα γινόταν αυτό στην πραγματικότητα.

Μετά από αυτό, σειρά έχουν τα εφέ που προστίθενται όπου χρειάζεται και οι ρυθμίσεις του φωτισμού της σκηνής.

Ύστερα ακολουθεί το rendering ή στα ελληνικά απόδοση. Ο υπολογιστής εδώ, λαμβάνει όλα τα παραπάνω δεδομένα σε σχέση με τα φώτα που έχουν ρυθμιστεί στη σκηνή και παράγει το τελικό video καρέ – καρέ.

Έπειτα παράγεται η μουσική, τα ηχητικά εφέ που ταιριάζουν σε κάθε σκηνή, και γίνεται ηχογράφηση για τους διαλόγους των χαρακτήρων. Η μουσική και τα εφέ παράγονται και αυτά από ειδικό λογισμικό (πρόγραμμα) σε ηλεκτρονικό υπολογιστή. Στα πρώτα χρόνια της κινηματογραφικής παραγωγής, χρειαζόταν φυσική ορχήστρα για τη δουλειά αυτή. Τώρα με το πρόγραμμα αυτό έχουμε τη δυνατότητα να παράγουμε ήχο οποιουδήποτε μουσικού οργάνου.

Τέλος, η εικόνα συνδέεται με τον ήχο με ένα πρόγραμμα montaz από που προκύπτει το τελικό αποτέλεσμα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.