Επισκευή ηλεκτρονικών ειδών ευρείας κατανάλωσης

Παρακολουθείστε την στο κανάλι της Fixygon στο Youtube
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 1/5/2021

Προϊόντα υψηλής τεχνολογίας για σχεδόν κάθε σας ανάγκη

Τρεις μήνες εγγύηση σε κάθε επισκευή

Κορυφαία ελληνική παραγωγή animation

Απομακρύνεται πτηνά και τετράποδα ζώα από τις καλλιέργειες σας με τον δημοφιλή repeller υπερήχων της Fixygon
Κυκλοφόρησε Δευτέρα 11 Απριλίου 2022

Υπερσύγχρονο εργαστήριο επισκευής και κατασκευής ηλεκτρονικών συσκευών

Ανακαινισμένο και πλήρως εξοπλισμένο animation studio. Πανίσχυρο workstation ακόμα και για την πιο απαιτητική παραγωγή.

Φορητός αναλυτής φάσματος από τη Fixygon 3 GHz σε πολύ προσιτή τιμή

Μελετώντας τις ανάγκες της αγοράς, σκέφτηκα να προχωρήσω στην σχεδίαση μιας συσκευής, σε ιδιαίτερα προσιτή τιμή, που θα συμπαθήσει ο κάθε επαγγελματίας ή ερασιτέχνης ηλεκτρονικός.

Αν και η Fixygon δεν κατασκευάζει προς το παρόν ηλεκτρονικές συσκευές, ωστόσο το μεράκι και η εμπειρία μου με παρακινούν να κάνω το μεγάλο βήμα που περιγράφω σε αυτό το άρθρο.

Πρόκειται για μία συσκευή που πρέπει κατά την άποψή μου να υπάρχει σε κάθε εργαστήριο ηλεκτρονικής που γίνονται επισκευές ή κατασκευές ηλεκτρονικών συσκευών και ονομάζεται αναλυτής φάσματος. Όμως ας πούμε λίγα λόγια για το τι είναι φάσμα, ώστε να κατανοήσουν και οι φίλοι που δεν ασχολούνται με τα ηλεκτρονικά.

Ένα οποιοδήποτε σήμα στη φύση, είτε ακουστικό είτε ηλεκτρομαγνητικό, περιέχει ένα σύνολο συχνοτήτων, ημίτονων, αρμονικών ή χρωμάτων, μπορείτε να το πείτε όπως θέλετε, το οποίο εξετάζουμε κατά την επεξεργασία του, για να πετύχουμε ένα σκοπό. Στην εικόνα παρακάτω φαίνεται η γραφική παράσταση ενός ημίτονου (συνάρτηση πλάτους με το χρόνο).

Μία απλή εφαρμογή αποτελεί η ρύθμιση των μπάσων ενός ηχητικού σήματος. Προκειμένου να απολαμβάνουμε τη μουσική, σε κάποιες περιπτώσεις, αυξάνουμε τις χαμηλές συχνότητες του σήματος της μουσικής συνήθως 20 Hz – 250 Hz που δίνουν την αίσθηση των “χοντρών” ας το πούμε έτσι λαϊκίστικα, ήχων. Από τα ημίτονα δηλαδή που περιέχει η μουσική, αυτά που έχουν συχνότητες 20Hz – 250Hz είναι αυξημένα, σε σχέση με τα υπόλοιπα.

Στην εικόνα δίπλα βλέπουμε την οθόνη ενός τυπικού φασματογράφου (αναλυτή φάσματος). Κάθε “βουναλάκι” ή κορυφή ας το πούμε καλύτερα, είναι ένα ημίτονο, που αντιστοιχεί σε συχνότητα που αναγράφεται ακριβώς από κάτω του στην οθόνη, και σε πλάτος που μετριέται σε Volt (V) και αναγράφεται στα αριστερά της οθόνης.

Υπάρχουν άνθρωποι που γνωρίζουν πολύ καλά αυτές τις έννοιες και κατασκευάζουν ραδιοφωνικούς ή τηλεοπτικούς πομπούς και θέλουν να εξετάζουν το φάσμα ώστε να πετύχουν τις μικρότερες αρμονικές γύρω απ’ τη κεντρική συχνότητα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλες τις ηλεκτρονικές εφαρμογές για την εξέταση των σημάτων, από εγκαταστάτες κεραιών τηλεόρασης, αλλά ακόμα και από έναν οικιακό χρήστη ώστε να εξετάζει αν εκπέμπεται σήμα από τις συσκευές του wifi και Bluetooth, προσαρμόζοντας απλά μία κεραία στην είσοδό του!

Ο αναλυτής μας θα έχει στο περίπου τη μορφή του εικονιζόμενου (που είναι της εταιρίας Aimtti), ίσως να γίνει και λίγο πιο απλός στη χρήση και θα μετρά συχνότητες από 10Ηz – 3GHz με τιμή που δεν θα ξεπερνά τα 350€.

Το σχέδιο του κυκλώματος το έχω σχεδόν συλλάβει και σήμερα πέρασα στην αναζήτηση των πιο σημαντικών εξαρτημάτων που θα χρειαστούν. Τα αποτελέσματα είναι θετικά, δηλαδή μπορούν να βρεθούν φτηνά και ποιοτικά εξαρτήματα για την κατασκευή του και φαίνεται ότι ο στόχος θα επιτευχθεί.  Η έρευνα πιθανών να κρατήσει αρκετούς μήνες (9 – 12), αλλά δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω ακριβώς. 

Χαράλαμπος Καρκαλέτσης
FIXYGON

Share

3 Απαντήσεις

 1. Ο/Η ΝΙΚΟΣ ΚΟΚΚΙΝΕΛΗΣ λέει:

  ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ECHO.
  ΘΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΩ ΝΑ ΣΑΣ ΒΡΩ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ.
  ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.
  ΝΙΚΟΣ ΚΟΚΚΙΝΕΛΗΣ ΑΘΗΝΑ

  • Ο/Η fixygonlabs λέει:

   Χαίρετε, ευχαριστώ για το ενδιαφέρον. Περιμένω τηλεφώνημά σας.

   • Ο/Η fixygonlabs λέει:

    Ενημερώνουμε το κοινό μας που ενδιαφέρεται για τη συγκεκριμένη συσκευή, ότι αυτό το project ματαιώθηκε από τη Fixygon. Πλέον μπορεί να βρει κανείς σε αυτή τη τιμή, συσκευές με καλύτερα χαρακτηριστικά από εξωτερικό. Ευχαριστούμε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.