Υγεία και κινητό τηλέφωνο…

Είτε το θέλουμε είτε όχι, είμαστε καθημερινά εκτεθειμένοι σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία κάθε συχνότητας. Κάπου 800 δορυφόροι εκπέμπουν 24 ώρες το 24ωρο παγκόσμιες πληροφορίες. Ραδιοφωνικοί, τηλεοπτικοί και άλλοι σταθμοί, εκπέμπουν εικόνα και ήχο για τα ραδιόφωνα και τις τηλεοράσεις μας. Σταθμοί κινητής τηλεφωνίας και άλλοι επαγγελματικοί σταθμοί επικοινωνίας, εκπέμπουν ήχο, εικόνα ή δεδομένα προς κινητα τηλέφωνα και άλλες κινητές συσκευές. Μέσα στο σπίτι, κυρίως router Wi-Fi μας συνδέουν στο διαδύκτιο. Τηλεοράσεις, ραδιόφωνα σε μικρότερο βαθμό εκπέμπουν ακτινοβολία, φορτιστές ή και άλλες συσκευές που τροφοδοτούνται από ηλεκτρική ενέργεια.
Όμως σήμερα θα μιλήσουμε για τα κινητά τηλέφωνα που περνάμε πολύ χρόνο έχοντάς τα κοντά στο σώμα μας.
Σύμφωνα με έρευνες του παγκόσμιου οργανισμού υγείας, η μακροχρόνια χρήση των κινητών προκαλεί εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος, αποσύνθεση του μακρομορίου DNA, επηρεάζει τα νευρικά συστήματα και πιθανόν να αναπτύσει κακοήθης όγκους στον εγκέφαλο (καρκίνο).
Η ηλικιακή ομάδα που επηρεάζεται από τα παραπάνω περισσότερο, είναι τα παιδιά. Το λεπτότερο κρανίο και ένα ανοποιητικό σύστημα όχι και τόσο ανεπτυγμένο ακόμα είναι οι δύο πολλοί βασικοί λόγοι για την εμφάνιση προβλημάτων αμεσότερα.
Τα συχνότερα συμπτώματα που εμφανίζει κάποιος αρχικά είναι: πονοκέφαλος, ημικρανίες, έλλειψη συγκέντρωσης, διαταραχή ύπνου.
Για να αποφύγουμε όσο γίνεται τα παραπάνω προτείνονται τα εξής:
- Αποφεύγουμε να έχουμε κοντά μας το κινητό τηλέφωνο όταν δεν μιλάμε ακόμα και στην τσέπη.
- Προσπαθούμε να μιλάμε σε περιοχές και χώρους όπου το σήμα μας είναι πολύ καλό. Όταν το σήμα δεν είναι καλό, το κινητό αναγκάζεται να εκπέμπει με μεγαλύτερη ισχύ πράγμα αρνητικό όπως αναφέραμε παραπάνω.
- Χρησιμοποιούμε hands free ιδιαίτερα αν μιλάμε αρκετή ώρα.
- Απενεργοποιούμε το κινητό ή το βάζουμε σε λειτουργία πτήσης το βράδυ που πηγαίνουμε για ύπνο και ακόμα καλύτερα να βρίσκεται σε άλλο δωμάτιο.
- Τέλος αποφεύγουμε τη χρήση του αν δεν είναι πολύ ανάγκη.
——————————————————————————————————————
FIXYGON
Χαράλαμπος Καρκαλέτσης