Επισκευή ηλεκτρονικών ειδών ευρείας κατανάλωσης

Παρακολουθείστε την στο κανάλι της Fixygon στο Youtube
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 1/5/2021

Προϊόντα υψηλής τεχνολογίας για σχεδόν κάθε σας ανάγκη

Τρεις μήνες εγγύηση σε κάθε επισκευή

Κορυφαία ελληνική παραγωγή animation

Απομακρύνεται πτηνά και τετράποδα ζώα από τις καλλιέργειες σας με τον δημοφιλή repeller υπερήχων της Fixygon
Κυκλοφόρησε Δευτέρα 11 Απριλίου 2022

Υπερσύγχρονο εργαστήριο επισκευής και κατασκευής ηλεκτρονικών συσκευών

Ανακαινισμένο και πλήρως εξοπλισμένο animation studio. Πανίσχυρο workstation ακόμα και για την πιο απαιτητική παραγωγή.

Ηλεκτρονικές κατασκευές για Χομπίστες – 2η σελίδα

Σαββάτο 12 Σεπτεμβρίου 2020

Το παραπάνω κύκλωμα είναι ένα δώρο από τη Fixygon για όλους τους μαθητές του σχολείου. Ένα παιχνίδι που μάλλον τα παιδιά θα χαρούν να ακούσουν. Πρόκειται για ένα ηλεκτρονικό κουδούνι με ήχο παρόμοιο με αυτό του σχολείου. Μπορεί να φτιαχτεί για το σπίτι και να χρησιμοποιείται για τα διαλείμματα από τη μελέτη τους, ή στο ποδήλατό τους. Λειτουργεί με μία απλή μπαταρία των 9V ή αν θέλετε μπορείτε να το συνδέσετε σε ένα τροφοδοτικό 9V. Πατώντας το διακόπτη – button S1 το κύκλωμα τροφοδοτείται με τάση. Το ολοκληρωμένο 555 παράγει μία ταλάντωση σε συχνότητα περίπου 2,4KHz. Το ολοκληρωμένο CD4024 διαιρεί αυτή την ταλάντωση και παίρνουμε τη συχνότητα των 600Hz από την ακίδα 11 και των 38Hz από την ακίδα 4. Με τις δύο διόδους έχουμε μία διαμόρφωση κατά πλάτος των δύο συχνοτητών και προκύπτει ο σύνθετος ήχος που μοιάζει με το κουδούνι του σχολείου. Στο ολοκληρωμένο 7805 πρέπει να βιδωθεί μία μικρή ψύκτρα για να μην καταστραφεί από υπερθέρμανση ενώ το μεγάφωνο πρέπει να είναι πάνω από 2W στα 8Ω ή 4Ω. Προσοχή! Μην πλησιάζεται το αυτί σας κοντά την ώρα που εκπέμπεται ήχος. Είναι αρκετά εκκωφαντικός…

Σαββάτο 19 Σεπτεμβρίου 2020

Ηχοδιακόπτης

Πρόκειται για ένα απλό και ποιοτικό κύκλωμα ηχοδιακόπτη. Το τρανζίστορ στην είσοδο ενισχύει το σήμα από μία μικροφωνική κάψουλα (πυκνωτική) και το στέλνει στο ολοκληρωμένο LF351N. Εκεί γίνεται σύγκριση με το επίπεδο τάσης στο ποδαράκι 2 που ρυθμίζεται από το trimmer R6. Αν η τάση στο ποδαράκι 3 του LF351 είναι μεγαλύτερη από την τάση στο 2, τότε στην έξοδο έχουμε μερικούς σύντομους παλμούς. Οι παλμοί αυτοί διαιρούνται από το γνωστό πλέον CD4024 και αλλάζει το επίπεδο τάσης στον ακροδέκτη 3. Έτσι λοιπόν το τρανζίστορ 2SC3964 μπορεί να ανοίξει και να κλείσει την επαφή ενός relay 6V. Στο διακόπτη του relay μπορείτε να συνδέσεται οποιαδήποτε συσκευή επιθυμείτε για να ανοίγει η να κλείνει με μία σύντομη φωνή ή ένα χειροκρότημα. ΠΡΟΣΟΧΗ! Μη συνδέετε στην έξοδο ευαίσθητες συσκευές, όπως για παράδειγμα ηλεκτρονικούς υπολογιστές ή τηλεοράσεις διότι ενδέχεται να προκαλέσετε βλάβη. Το κύκλωμα είναι πιο κατάλληλο για λάμπες ή μικρούς κινητήρες. Επιλέξτε ένα relay που να αντέχει το ρεύμα της συσκευής που πρόκειται να λειτουργήσει. Προτείνουμε ένα relay 10A. Η τάση Vcc μπορεί να είναι 9 – 16V. Το κύκλωμα μπορεί να τροφοδοτηθεί με μπαταρίες ή μικρό τροφοδοτικό πρίζας 9V.

Σαββάτο 26 Σεπτεμβρίου 2020

Απλό εργαστηριακό τροφοδοτικό

Ένα πολύ χρήσιμο κύκλωμα για να δοκιμάζετε διάφορες ηλεκτρονικές συσκευές ή κατασκευές σας από 1,2V – 30V. Πρόκειται για ένα τροφοδοτικό μεταβλητής τάσης εξόδου έως 3A βασισμένο στο ολοκληρωμένο τριών ακροδεκτών LM317. Με τα ποτενσιόμετρα ρυθμίζεται η τάση εξόδου ενώ το ποτενσιόμετρο των 220Ω ρυθμίζει την τάση μικρομετρικά. Θα χρειαστείτε απλά ένα μετασχηματιστή από 220V σε 28VAC / 4Α και μία γέφυρα ανόρθωσης από 10Α και πάνω στα 600V. Το ολοκληρωμένο LM317 πρέπει να βιδωθεί καλά με πάστα ψύξης σε μία καλή ψύκτρα διαστάσεων περίπου 10 Χ 15 εκατοστών. Θα μπορούσατε να προσαρμόσετε και ένα μικρό ανεμιστηράκι αν θέλετε για καλύτερη ψύξη, αν και δεν έχει σχεδιαστεί στο κύκλωμα αφού είναι κάτι προαιρετικό. Θα πρέπει να προσέξετε πολύ το κύκλωμα στο πρωτεύον του μετασχηματιστή μιας και αυτό βρίσκεται υπό επικίνδυνη τάση 220V. Οι συνδέσεις μεταξύ της φάσης (P), του ουδετέρου (N) και της γείωσης (Ε) θα πρέπει να έχουν απόσταση μερικά εκατοστά μεταξύ τους και οι μονώσεις τους να είναι άριστες. ΠΡΟΣΟΧΗ! Μην κατασκευάζετε το κύκλωμα αν δεν έχετε εμπειρία στις υψηλές τάσεις διότι υπάρχει κίνδυνος ηλεκτροπληξίας! Η γείωση της πρίζας θα πρέπει οπωσδήποτε να συνδεθεί με το μεταλλικό περίβλημα του μετασχηματιστή καθώς και με το μεταλλικό κουτί στο οποίο θα τοποθετήσετε το μετασχηματιστή, την πλακέτα, τα βύσματα και τα όργανα μέτρησης βολτόμετρο (V) και αμπερόμετρο (Α).

Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2020

Διακόπτης υπερύθρων

Ακόμη ένα πολύ εύκολο και χρήσιμο κύκλωμα, για να ανάβετε και να σβήνετε οποιαδήποτε συσκευή επιθυμείτε από απόσταση απλώς χρησιμοποιώντας ένα οποιοδήποτε τηλεκοντρόλ υπερύθρων π.χ. από τηλεόραση, DVD player κ.α. Στο δέκτη υπερύθρων TSOP1738 που φαίνεται στο σχέδιο, το pin1 αντιστοιχεί στο GND, το pin2 στο Vs ενώ το pin3 στο Vo. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν οποιοδήποτε δέκτη τριών ακροδεκτών βρείτε στο τοπικό σας κατάστημα, αρκεί να δείτε την αντιστοιχία των ακροδεκτών από το φυλλάδιο του κατασκευαστή. Το ολοκληρωμένο CD4024 διαιρεί τους παλμούς που δέχεται κάθε φορά το τηλεκοντρόλ και αλλάζει το επίπεδο τάσης στον ακροδέκτη 9. Έτσι το τρανζίστορ BC547, ανοίγει ή κλείνει την επαφή του relay. Οι ακροδέκτες του relay που αντιστοιχούν στο διακόπτη του, θα πρέπει να συνδεθούν σε σειρά με τη συσκευή και την τροφοδοσία της εξωτερικής συσκευής που θέλουμε να ελέγξουμε. Μπορούμε να αναβοσβήνουμε με ένα οποιοδήποτε τηλεκοντρόλ υπερύθρων, φώτα, ανεμιστήρες και άλλες απλές συσκευές. Όπως και στον ηχοδιακόπτη έτσι και εδώ, καλό είναι να αποφεύγεται η σύνδεση ευαίσθητων συσκευών, όπως τηλεοράσεις ή υπολογιστές. Το κύκλωμα μπορεί να τροφοδοτείται από ένα μικρό τροφοδοτικό 5 – 6V, ενώ είναι εύκολο να υλοποιηθεί σε μία διάτρητη πλακέτα.

Σελίδες 1 2 3 4 5 6

Share