Ηλεκτρονικές κατασκευές για Χομπίστες – 4η σελίδα

Σαββάτο 27 Φεβρουαρίου 2021

Touch switch

Ένα ακόμα πολύ ενδιαφέρον κύκλωμα για εσάς που σας έχει επηρεάσει η τεχνολογία των smartphone και θέλετε όλα να ανοιγοκλείνουν με touch. Το παραπάνω κύκλωμα λοιπόν είναι ένας διακόπτης που λειτουργεί με την αφή. Λειτουργεί με σταθεροποιημένη τάση VCC = 9V ενώ η τάση VDD είναι η τάση της συσκευής που θέλετε να ελέγχετε και υποχρεωτικά πρέπει να περάσει από το διακόπτη του relay. Το κύκλωμα δεν παρουσιάζει ιδιαίτερη δυσκολία στην κατασκευή ούτε και στην κατανόηση. Το τρανζίστορ ενισχύει τα σήματα από το χέρι που φτάνουν σε αυτό από ένα φύλλο χαλκού που έχουμε ως επιφάνεια touch. Τα ενισχυμένα αυτά σήματα, συγκρίνονται με μία σταθερη τάση από ένα ποτενιόμετρο – τριμμερ που ρυθμίζουμε έτσι ώστε να είναι περίπου στο επίπεδο λίγο πριν διεγερθεί ο διακόπτης. Για συγκριτή έχουμε το πασίγνωστο ολοκληρομένο LM741. Ακολουθεί το φίλτρο αυτών των σημάτων που πλέον αλλάζει το επίπεδο τάσης για το επίσης γνωστό ολοκληρομένο CD4024, το οποίο δίνει σήμα στο τελικό τρανζίστορ να ανοίξει ή να κλείσει το relay. Χρησιμοποιήστε ένα relay 9V και τουλάχιστον διπλάσιο σε A από το ρεύμα της εξωτερικής συσκευής.

Σαββάτο 6 Μαρτίου 2021

Ενισχυτής ήχου 60W RMS

Για εσάς που ψάχνετε ένα κύκλωμα ενισχυτή με ισχύ γύρω στα 60W με λίγα υλικά και εύκολο στην κατασκευή, το παραπάνω κύκλωμα είναι αυτό που χρειάζεστε. Το ολοκληρωμένο TDA7294 έχει μέσα όλα όσα χρειάζονται για έναν ποιοτικό και ισχυρό ενισχυτή ήχου. Δεν παρουσιάζει ιδιαίτερη δυσκολία στην κατασκευή ούτε στην κατανόηση. Θα πρέπει να φροντίσετε μόνο για την κατάλληλη ψύξη του ολοκληρωμένου με μία ψύκτρα διαστάσεων τουλάχιστον 12 Χ 7 Χ 5 cm. Αν δεν χρησιμοποιήσετε μίκα και πλαστική ροδέλα μόνωσης στην ψύκτρα, τότε εκείνη ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΚΟΥΜΠΗΣΕΙ ΠΟΥΘΕΝΑ, διότι η αρνητική τροφοδοσία εμφανίζεται επάνω στο μέταλλο του ολοκληρωμένου. Αν φτιάξετε stereo ενισχυτή, τότε πρέπει να κατασκευάσετε δύο φορές το παραπάνω κύκλωμα, ένα για το δεξί και ένα για το αριστερό κανάλι. Ο μετασχηματιστής του τροφοδοτικού σας πρέπει να είναι στα 80VA αν πρόκειται για το ένα κανάλι ή στα 150VA αν πρόκειται για δύο κανάλια. Η τάση λειτουργίας του κυκλώματος είναι συμμετρική +/-30V. Στο φυλλάδιο του κατασκευαστή του TDA7294 μπορείτε να βρείτε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που χρειάζεται για να προχωρήσετε στην κατασκευή ή να επικοινωνήσετε μαζί μας να σας καθοδηγήσουμε.

Κυριακή 14 Μαρτίου 2021 (εκτάκτως)

Battery low voltage cutoff

Ένα πολύ χρήσιμο κύκλωμα (εκτάκτως σήμερα Κυριακή) το οποίο μπορείτε να προσαρμόσετε σε οποιαδήποτε συσκευή / κατασκευή σας που λειτουργεί μεταξύ 7 – 25V για να σας δείχνει όταν η μπαταρία τελειώνει. Αφού το κατασκευάσετε, συνδέσετε το σε ένα εργαστηριακό τροφοδοτικό και ρυθμίστε το trimmer έτσι ώστε να ανάβει το LED όταν η μπαταρία πέσει κάτω από μία τιμή. Για παράδειγμα, εάν έχετε μία συσκευή που λειτουργεί με μία μπαταρία των 9V, ρυθμίστε το trimmer ώστε το LED να ανάβει όταν η τάση πέσει κάτω από 7,5V (μεταβάλλοντας την τάση του εργαστηριακού τροφοδοτικού). Το LED μπορεί να ανάβει ακόμα και με τάση cutoff 6V!

Σαββάτο 20 Μαρτίου 2021

Robot οδοντόβουρτσας

Αν έχετε μικρά παιδιά στο σπίτι ή θέλετε να κάνετε δωράκι ως παιχνίδι, το συγκεκριμένο κύκλωμα είναι μάλλον αυτό που χρειάζεστε. Είναι ένα μικρό κύκλωμα που θα κάνει μία κομμένη οδοντόβουρτσα να κινείται με ένα τηλεκοντρόλ τηλεόρασης, DVD, air-condition κ.α. Χρειάζεται απλά να βρείτε έναν μικρό κινητήρα δόνησης από παλιό ή πιο καινούργιο μοντέλο κινητού τηλεφώνου και να κατασκευάσετε το παραπάνω κύκλωμα σε ένα μικρό πλακετάκι. Έπειτα κολλάτε το πλακετάκι επάνω σε μία μικρή οδοντόβουρτσα η οποία κινείται από τις δονήσεις του κινητήρα επάνω σε λείες επιφάνειες. Για δέκτη υπερύθρων μπορείτε να βάλετε οποιονδήποτε τριών ακροδεκτών βρείτε στο τοπικό σας κατάστημα, αντί για τον TSOP1730 του σχεδίου, φτάνει να συμβουλευτείτε το φυλλάδιο του κατασκευαστή για την αντιστοιχία των pins. Μπορεί να σταματά και να ξεκινά πατώντας οποιοδήποτε πλήκτρο από οποιοδήποτε τηλεκοντρολ όπως είπαμε παραπάνω, ενώ για να μην μένει σε αναμονή και εξαντλούνται οι μπαταρίες ρολογιού CR2032 που έχει επάνω, το κλείνετε από το διακόπτη S1.

Δείτε και ένα μικρό βιντεάκι από αυτή την κατασκευή:

Σελίδες 1 2 3 4 5 6