Σαββάτο 27 Μαρτίου 2021

Ένας πολύ εύκολος και ισχυρός ενισχυτής ήχου για το αυτοκίνητο είναι το σημερινό μας κύκλωμα. Μπορεί να δίνει στα 4Ω, 54W rms με παραμόρφωση μόλις 1% ή 70Wrms με παραμόρφωση 10%. Λειτουργεί με τάση 10 – 18V ενώ παρέχει προστασία από υπερθέρμανση και βραχυκύκλωμα.
Το LED ανάβει για τους παρακάτω λόγους:
-από υπεροδήγηση
-από βραχυκύκλωμα
-θερμοκρασία πάνω από 145 C
-όταν το ολοκληρωμένο αρχίζει να παίρνει τάση.
Το σήμα εισόδου πρέπει να έχει μέγιστο πλάτος 700mV rms , ενώ για εφαρμογή stereo θα πρέπει να κατασκευάσετε δυο φορές το παραπάνω κύκλωμα, στην ίδια ή σε διαφορετική πλακέτα. Το ολοκληρωμένο θα πρέπει να βιδωθεί πολύ καλά με πάστα ψύξης σε ψύκτρα με διαστάσεις τουλάχιστον 15x7x5 cm ή και μικρότερη αν τοποθετήσετε ανεμιστηράκι. Μην ξεχάσετε να βάλετε ασφάλεια στην παροχή του ενισχυτή σας, 7Α αργής τήξης για το ένα ή 14Α αργής τήξης και για τα 2 κανάλια. Η απόδοση του ήχου εξαρτάται από τα ηχεία με τα οποία θα το συνδέσετε. Είναι διαφορετικό να συνδέσετε ηχεία 100W στα 80dB και διαφορετικά για ηχεία 100W, 100dB. Βέβαια όσο περισσότερα dB είναι τα ηχεία σας τόσο μεγαλύτερο κόστος θα έχουν. Εσείς αποφασίζετε!
Σαββάτο 3 Απριλίου 2021

Αν και στις μέρες μας, ίσως δεν έχει και τόσο νόημα αυτή η κατασκευή, παρόλ’ αυτά χρειάζεται για τον έλεγχο συσκευών αναλογικού video σε σπάνιες περιπτώσεις, κυρίως όμως για εκπαιδευτικούς λόγους. Πρόκειται για μία γεννήτρια που παράγει αναλογικό σήμα video PAL, για να δοκιμάζετε τηλεοράσεις, οθόνες (από RCA ή SCART βύσμα), συσκευές USB για την ψηφιοποίηση αναλογικού σήματος σε υπολογιστή κτλ. Παράγει μία κινούμενη εικόνα τεσσάρων χρωμάτων και άσπρου – μαύρου όπως φαίνεται παρακάτω. Ο μικροελεγκτής ATtinny2313 χρονίζεται με τη βοήθεια κρυστάλλου στα 17.73445 MHz, ενώ οι αντιστάσεις στην έξοδο αποτελούν έναν 5 bit D to A converter. Παρακάτω δίνουμε το πρόγραμμα που πρέπει να φορτώσετε στο μικροελεγκτή προκειμένου να λειτουργήσει το παραπάνω σχέδιο. Τα FUSES πρέπει να είναι ΟΛΑ στο 1, ενώ η τάση τροφοδοσία είναι μεταξύ 9 και 12V.

Σαββάτο 10 Απριλίου 2021

Το παραπάνω σχέδιο είναι ένας DC – DC converter που μετατρέπει τα 12VDC σε 24VDC χωρίς κάποιο πηνίο. Οι δίοδοι και οι πυκνωτές στην έξοδο, αποτελούν έναν πολλαπλασιαστή τάσης, που μετατρέπουν τα 12V / 2KHz που ταλαντώνει το ολοκληρωμένο, σε 24V DC. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σε διάφορες εφαρμογές, όπου θέλετε να ανεβάσετε την τάση τοπικά, χωρίς να χρειάζεστε μεγάλο ρεύμα. Μπορεί να δώσει στην έξοδο μέχρι 25mA περίπου. Μία πολύ εύκολη κατασκευή που μπορείτε να υλοποιήσετε ακόμα και σε μία διάτρητη πλακέτα, χωρίς κρίσιμα εξαρτήματα.
Σαββάτο 17 Απριλίου 2021

Ένα πολύ απλό και ποιοτικό κύκλωμα Vu-meter για σήμερα, που μπορείτε να το συνδέσετε στην έξοδο των ηχείων με έναν οποιοδήποτε τελικό ενισχυτή ήχου και να βλέπετε τα LED να αναβοσβήνουν σε μπάρα, με το ρυθμό της μουσικής. Είναι γενικά χρήσιμο για να βλέπετε την ισχύ εξόδου του ενισχυτή σας, ανά πάσα στιγμή και να ρυθμίσετε να μην ξεπερνά μία συγκεκριμένη τιμή. Βασίζεται στο ολοκληρωμένο LM3915 και με πολύ λίγα εξαρτήματα μπορείτε να το υλοποιήσετε ακόμα και σε μία διάτρητη πλακέτα. Εάν η αντίσταση στην είσοδο είναι στα 18ΚΩ και έχετε ηχείο των 8Ω τότε το τελευταίο κόκκινο LED (στο pin 10) ανάβει όταν ο ενισχυτής φτάσει τα 100Wrms. Για ηχείο 4Ω θα πρέπει η αντίσταση αυτή να είναι στα 10ΚΩ για να ανάβει το τελευταίο LED στα 100W rms.